Seo
Tekst

Yoast SEO

Lesson 5 Chapter 1

Yoast SEO is de meest uitgebreide WordPress SEO-plug-in met veel ingebouwde hulpprogramma's en functies. Hier is een kort overzicht van enkele van deze functies.

Bekijk de video (engels) hieronder en/of lees alle informatie.Hoe Yoast SEO Plugin te installeren.

Allereerst moet je de Yoast SEO-plug-in installeren en activeren.

Na activering ziet je een nieuw menu-item in de WordPress-beheerbalk met het label SEO met Yoast SEO-logo erop.

Yoast SEO plugin geïnstalleerd

Als je een beginner bent en je de Yoast WordPress SEO-plug-in wilt gebruiken, volg dan deze stappen zorgvuldig.

Stap 1. Algemene instellingen

Als je op het SEO-pictogram klikt, ga je naar de instellingenpagina voor de plug-in. Klik op het tabblad 'Algemeen' en je ziet een knop om de configuratie wizard te openen. Negeer deze wizard.

Stap 2 Functies

Laten we naar het tabblad 'Functies' gaan en de pagina met geavanceerde instellingen inschakelen.

Vergeet niet op de knop Wijzigingen opslaan te klikken om je instellingen op te slaan.

Je zult merken dat nieuwe items verschijnen onder de SEO-optie in je WordPress-menu.

Geavanceerde opties in Yoast SEO ingeschakeld

Deze items omvatten titels en meta, XML-sitemaps, sociaal, geavanceerd en hulpmiddelen. We laten je zien hoe je deze later in dit artikel kunt instellen.

Stap 3. Uw info

Vervolgens moet je overschakelen naar het tabblad 'Uw Info'. Hier geeft je informatie over je site en de persoon of het bedrijf erachter.

 

 Eerst moet je een sitenaam en een alternatieve naam opgeven voor zoekmachines. De naam van je site kan de titel van je site zijn.

 Als je hier niets invoert, gebruikt Yoast SEO automatisch de titel van je site als je website naam. Zoekmachines zoals Google kunnen deze informatie in zoekresultaten zoals deze weergeven:

 Bedrijfsnaam in zoekresultaten

De volgende optie is om te kiezen of deze website wordt beheerd door een bedrijf of een persoon. Als je voor een bedrijf kiest, wordt je gevraagd om een bedrijfsnaam op te geven en kunt je ook een bedrijfslogo uploaden.

 Aan de andere kant, als je een persoon kiest, kunt je de naam van de persoon achter de website toevoegen.


Stap 5. Webmasterhulpprogramma's

Als je een beetje over SEO weet, heb je waarschijnlijk gehoord dat de populaire zoekmachines, Google, Bing, Yandex en Alexa het mogelijk maken dat site-eigenaren hun sites toevoegen met behulp van het gedeelte WebmasterTools.

Met WebmasterTools kunt je inzichten en andere relevante gegevens over je site bekijken via specifieke zoekmachines. Zie vorige hoofdstukken hoe dit moet.

 Om je site te verifiëren en die exclusieve gegevens te bekijken, moet je een metatag aan je site toevoegen of een bestand uploaden. De meeste beginners zijn bang om metatags toe te voegen, dus Yoast heeft deze optie ingeschakeld om het proces te vergemakkelijken. Voeg eenvoudig de metacode toe die je hebt ontvangen van de zoekmachines in de respectieve velden.

 Stap 6. Beveiliging

Het laatste tabblad in de algemene instellingen heeft het label Beveiliging. Dit heeft maar één optie die geavanceerd deel van de WordPress SEO metabox uitschakelt. We raden je aan om het uitgeschakeld te laten.

 Stap 7. Titels en metas

Titels & Metas sectie onder Yoast SEO heeft verschillende tabbladen. We zullen elk van hen behandelen.

 1. Algemeen

 Hier kunt je het symbool kiezen dat je een scheidingsteken tussen titels wilt gebruiken. Standaardoptie is streepje, je kunt het gebruiken als je niet zeker weet welk symbool je moet kiezen.

 Titels en metas - Algemeen

 Op deze pagina kunt je ook de leesbaarheids- en trefwoord analyse tabbladen uitschakelen die worden weergegeven onder de Yoast SEO-metabox wanneer je een bericht schrijft. Laat ze ingeschakeld.

 2. Titel van de startpagina

 Vervolgens  werk je aan het definiëren van de titel voor de startpagina. Standaard ziet je velden vooraf ingevuld met titelsjabloon. 

 In gevallen zoals je startpagina, wilt je mogelijk een statische titel, beschrijving en trefwoorden maken. Maar voor berichten varieert de titel van het ene bericht naar het andere.

 Met titelsjablonen kunt je een manier definiëren waarop de titel en andere meta-informatie wordt getrokken en georganiseerd.

 Laten we eens kijken naar de afbeelding hieronder voor de instellingen van de startpagina. Standaard werken de sjabloon variabelen in het titelveld prima voor de meeste websites, maar je bent wel van harte welkom om deze te wijzigen. De volgende optie is om de beschrijving van je site in te voeren. Als je klaar bent, klikt je op de knop Instellingen opslaan.

 Titel van de startpagina en metabeschrijving

 Opmerking: als je een statische startpagina gebruikt, ziet je koppelingen om je startpagina en blogpagina te bewerken om titel- en meta beschrijvingen toe te voegen.

3. Berichttypen Titels & metas

 WordPress wordt standaard geleverd met verschillende berichttypen zoals post, pagina, revisies, bijlage en navigatiemenu's. Gebruikers kunnen ook hun eigen aangepaste berichttypen definiëren.

 Met Yoast SEO kun je titels en meta instellen voor berichten, pagina's, media en andere aangepaste berichttypen. Deze site-brede titel en metabeschrijving worden gebruikt als je bent vergeten een titel en metabeschrijving toe te voegen voor individuele berichten.

 We raden je aan hier de beschrijvingsvelden leeg te laten voor alle berichttypen. We raden je ook aan alleen de titel van het bericht als titelsjabloon te gebruiken.

Titel sjabloon plaatsen

 Onthoud Yoast SEO-plug-in voegt ook een SEO-metabox toe aan je post bewerkingsgebied. Voor maximale SEO-voordelen raden we je ten zeerste aan om de titel en beschrijvingen handmatig in te voeren voor elke post, pagina en aangepast berichttype op je site. Anders gebruikt Yoast SEO de titel zoals hier gedefinieerd en voegt deze automatisch een beschrijving toe voor uw berichten en pagina's.

4. Taxonomieën

 Op het tabblad taxonomieën kunt je titels en meta configureren voor categorieën, tags, aangepaste taxonomieën en archieven in de indeling.

 Standaardsjabloovariabelen zouden voor de meeste sites moeten werken. Denk er bij beschrijvingen aan dat Yoast SEO beschrijvingen uit je categorieën en tags ophaalt.

Taxonomieën meta

 Als je geen beschrijving voor termen in je categorieën, tags of aangepaste taxonomieën hebt, voegt WordPress SEO geen metabeschrijving toe in archieven voor deze termen. 

5. Archieven

Op het tabblad Archieven heb je de titel- en meta-instellingen voor auteur- en datum archiefpagina's en speciale pagina's zoals zoeken en 404 pagina's. We raden je aan om auteur archieven voor blogs van één auteur uit te schakelen. Als je één auteursblog uitvoert, bevatten je hoofdblog en de auteursarchieven exact dezelfde inhoud. De instelling is er om dubbele inhoud te voorkomen.

Archives meta title and description

Verlaat andere instellingen zoals ze zijn en sla wijzigingen op.

​6. Overig 

Het andere tabblad heeft enkele extra instellingen. Alsof je het opnemen van beschrijvingen uit de Dmoz- of Yahoo-directory's voor je pagina's kunt uitschakelen. Als u niet zeker weet wat u hier moet doen, laat u ze allemaal uitgeschakeld.

Stap 8. Sociaal Media

Zoals we eerder al zeiden, Yoast SEO is een krachtpatser boordevol functies die uitgebreide optimalisatie biedt. Een geweldige functie van de plug-in is dat het je site integreert met sociale platforms van Facebook, Twitter en Google+.

Als je op de sociale link onder het SEO-menu klikt, gaat je naar deze platforms.

1. Accounts 

Het eerste tabblad onder de sociale instellingen is voor al je sociale accounts. Hierdoor kan Yoast SEO Google vertellen over je sociale profielen. Je moet gewoon de URL's en Twitter-gebruikersnaam toevoegen voor de belangrijkste sociale profielen van je site. Voeg je sociale media-accounts toe

 Add your social media accounts

2. Facebook 

Controleer op het tabblad Facebook eerst of de optie metagegevens voor open diagrammen is ingeschakeld. Als je dit aanvinkt, kan WordPress SEO metagegevens van Facebook-open grafieken toevoegen in de <head> -sectie van je website. Dit zal Facebook helpen de juiste thumbnail en pagina-informatie op te pikken wanneer een bericht van je website wordt gedeeld op Facebook.

De volgende optie is om een miniatuur voor je startpagina te voorzien van de titel en beschrijving van SEO. Deze afbeelding en beschrijving worden gebruikt wanneer iemand de startpagina van je site op Facebook deelt. Hierna kunt je een standaard URL van de miniatuurafbeelding opgeven. Deze afbeelding wordt gebruikt voor alle artikelen die geen miniatuur of andere afbeelding bevatten.

 Facebook settings

De volgende optie is om je website te koppelen aan een Facebook-profiel. Dit profiel kan zowel een gebruikersprofiel als een Facebook-app zijn. In de meeste gevallen is Facebook-profiel de juiste keuze. Je kunt een Facebook-beheerder toevoegen die je toegang geeft tot Facebook Insights voor je site.

3. Twitter

Wat Twitter betreft, kunt u Twitter-kaarten toevoegen aan het hoofdgedeelte van je site. Je kunt ook het kaarttype kiezen dat je wilt gebruiken. We raden aan om een samenvatting met een grote afbeelding te gebruiken.

Adding Twitter cards to WordPress using WordPress SEO by Yoast

4. Pinterest

Pinterest gebruikt Open Graph metadata net als Facebook. Zorg ervoor dat je een geopende grafiek meta-gegevensvak hebt aangevinkt onder Facebook-instellingen. Hierna hoeft je alleen de site-verificatiecode in te voeren die door Pinterest wordt verstrekt. Ga eenvoudig naar je Pinterest-accountinstellingen om je site toe te voegen en te verifiëren. Je ontvangt een metatag die je hier moet invoeren.

Yoast WordPress SEO plugin - Social settings for Pinterest\

5. Google+ 

Als je een Google+ pagina voor je bedrijf hebt gemaakt, voert je hier de URL in en gaat je naar je Google+ bedrijfspagina en geeft je de URL van je website op in ongeveer sectie.

Yoast WordPress SEO - Google Plus settings

Stap 9. XML-sitemaps 

Sitemaps zijn essentieel voor je WordPress-site. Het is de snelste en gemakkelijkste manier om geïndexeerd te worden en om zoekmachines op de hoogte te stellen van je inhoud. WordPress SEO door Yoast maakt het super eenvoudig om XML-sitemaps toe te voegen in WordPress. De instellingen voor XML-sitemaps zijn onderverdeeld in verschillende tabbladen.  Eerst moet je ervoor zorgen dat XML-sitemaps zijn ingeschakeld.

Enabling XML Sitemaps in Yoast WordPress SEO plugin

Hierna moet je op het tabblad 'Gebruikers-sitemap' klikken en ervoor zorgen dat de opties voor auteur / gebruikers-sitemap zijn uitgeschakeld.

Disable author/user sitemap


Ga naar het tabblad Bericht type en schakel een bericht type uit dat je niet wilt opnemen in sitemaps. Standaard schakelt Yoast SEO media-bijlagen in sitemaps uit.


Herhaal hetzelfde proces voor taxonomieën. Als er een taxonomie is waarvan je niet wilt dat deze in sitemaps wordt opgenomen, kunt je deze hier uitsluiten. Op het tabblad Uitgesloten berichten kunt je afzonderlijke berichten, pagina's of aangepaste berichttypen verwijderen uit XML sitemap. Voer eenvoudigweg de bericht-ID's in het veld in en sla de wijzigingen op.

Exclude posts from sitemap

Stap 10. Geavanceerd 

Op de pagina met geavanceerde instellingen kunt je de instellingen voor broodkruimels, permalinks en RSS-feeds configureren.

1. Paneermeel 

Broodkruimels zijn geweldig voor interne koppelingen, omdat het een schoon pad of een pad naar de pagina definieert waarop jij je zich bevindt. Deze broodkruimels verschijnen ook in de zoekresultaten en geven je site extra voordeel bij het zoeken.

Breadcrumbs in search results

Zorg ervoor dat je op 'Ingeschakeld' klikt, dit zal meer broodkruimel instellingen onthullen.

WordPress SEO - Breadcrumbs

De standaardinstellingen zouden voor de meeste websites moeten werken, maar als je iets wilt veranderen, ga je gang. Als je klaar bent, klik je op de knop Wijzigingen opslaan.

2. Permalinks 

Voor de duidelijkheid, we hebben het over de Permalink-instellingen in het Yoast SEO-tabblad, niet in de instellingen tabbladen. In deze sectie kunt je SEO Friendly URL's in WordPress niet maken. Het gaat ervan uit dat je dat al hebt gedaan. Laten we daarom eens kijken naar wat voor soort functies deze sectie biedt: 

Permalink related settings in WordPress SEO Plugin

WordPress voegt standaard een categoriebasis toe aan elke categorie-URL, d.w.z. / categorie /. Door op 'Verwijderen' te klikken, kunt je dat onderdeel uit je categorie-URL's verwijderen. Dit is iets dat veel mensen willen. Je kunt het echter uitschakelen als je niet wilt dat je categorie-URL's en pagina-URL's conflicteren als ze dezelfde naam hebben.

De volgende optie is om bijlage-URL's om te leiden naar bovenliggende berichten. Met WordPress kun je afbeeldingen en andere media aan berichten koppelen. Maar al die bijlagen krijgen hun eigen URL's die in de meeste gevallen niet nodig zijn. Dus door dit selectievakje aan te vinken, leidt je alle URL's van je bijlage om naar de oorspronkelijke URL van het bericht.

De volgende optie is om stopwoorden van permalinks te verwijderen. Stopwoorden zijn gewone woorden die in gewone taal worden gebruikt. Yoast gelooft dat door deze te verwijderen, je schonere URL's kunt maken. Hoewel het de URL's kleiner maakt, zijn we het niet eens met Yoast. Dit is de reden waarom we het niet hebben aangevinkt.

De volgende optie op de permalinks-pagina is het verwijderen van de variabele replytocom-variabele van links voor reacties. Het schakelt de links uit voor de gebruikers met javascript uitgeschakeld. De meeste webcrawlers die je website bezoeken, hebben javascript uitgeschakeld, zodat ze de URL niet zien en snel kunnen doorgaan. Dit verhoogt de crawl-efficiëntie, vooral als je een site met veel reacties uitvoert. Omleiden van lelijke URL's naar de optie voor opschonen van permalinks is in de meeste gevallen niet nodig. We adviseren je om het te negeren, tenzij je weet wat je doet.


3. RSS 

RSS-feeds worden vaak door inhoud scrapers gebruikt om inhoud van je website te kopiëren. Met Yoast SEO kunt je een backlink toevoegen aan je eigen site voor elk bericht in je RSS-feed. Op deze manier ontvang je backlinks van hun site en weet Google dat je de oorspronkelijke bron bent. Er zijn opties om je auteurslink, postlink, bloglink en blogbeschrijving toe te voegen. Dus wees creatief. Dit kan ook worden gebruikt om advertenties toe te voegen aan je RSS-feed.

WordPress SEO plugin RSS header and footer settings

Stap 11. Hulpmiddelen 

Zoals je kunt zien hebben we veel tijd besteed aan het op orde maken van deze instellingen, dus je wilt de instellingen waarschijnlijk exporteren als Back-up (alleen voor als je het in de toekomst per ongeluk verprutst).

Je kunt ook instellingen exporteren om deze te gebruiken als een eerste richtlijn voor al je toekomstige sites waarop je deze plug-in gaat gebruiken.

Yoast SEO tools

Met de bulkeditor kunt je posttitels en beschrijvingen bulksgewijs bewerken. We raden niet aan het te gebruiken. Dubbele beschrijvingen en titels kunnen schade aan je SEO veroorzaken.

Het andere hulpmiddel is een bestandseditor, we raden gebruikers en zelfs gebruikers van gemiddeld niveau dringend aan om weg te blijven van deze instellingen. Een kleine vergissing kan je site ontoegankelijk maken voor zoekmachines of deze onbruikbaar maken.

Stap 12. Search Console 

Search Console-sectie in de Yoast SEO-plug-in, hiermee kunt jij je WordPress-site verbinden met Google Search Console-hulpprogramma's (voorheen webmastertools). Je kunt je WordPress-site toevoegen aan webmastertools van Google en deze vervolgens verifiëren met de Yoast SEO-plug-in.

Connect to Google Search Console from Yoast SEO

 Klik eenvoudig op Google Authorization Code verkrijgen en je wordt doorgestuurd naar de Search Console-website waar je een code krijgt. Kopieer deze code en voer deze in de plugin-instellingen in om de verificatie te voltooien. Na de verificatie wordt je gevraagd om een profiel te selecteren. Je moet je website selecteren in een vervolgkeuzemenu. Yoast SEO haalt nu je Search Console-gegevens op in WordPress. Je zult de tabbladen Bureaublad, Mobiel en Functietelefoon op het scherm kunnen zien.

 Search console data

Dit is waar je crawlfouten met betrekking tot je website kunt zien en ze kunt markeren als vast na het instellen van omleidingen (we zullen later in dit artikel omleidingen bespreken).

Yoast SEO Premium 

De eenvoudige Yoast SEO-plug-in is gratis en werkt echt goed voor miljoenen WordPress-sites over de hele wereld. Het wordt echter geleverd met een nog krachtigere Premium-versie.

Stap 13: Doorverwijzingen 

Yoast SEO Premium voegt een krachtige redirect-manager toe. Hiermee kunt je snel doorverwijzingen instellen op je WordPress-site. Je kunt 404-fouten snel herstellen in je Google-zoekconsole door omleidingen in te stellen en deze te markeren als vastgesteld in Search Console.

Redirect manager in Yoast SEO Premium

Stap 14: Het voordeel aanpassen en maximaliseren 

Het installeren en instellen van deze plug-in is niet voldoende. Om het voordeel van deze plug-in echt te maximaliseren, moet je de instellingen per post aanpassen. Dit zou geen karwei zijn als je het elke keer doet als je een post schrijft. Laten we eens kijken hoe je de voordelen kunt maximaliseren door aanpassingen te doen.

WordPress SEO voor individuele berichten en pagina's

Bij het bewerken van een bericht of pagina in WordPress zie je nu een metabox onder de berichteditor genaamd Yoast SEO. Deze doos wordt geleverd met tal van SEO-opties waarmee je die post en pagina kunt verbeteren. Je kunt op de titel klikken in het voorbeeld van het fragment om het te bewerken. Je kunt ook op de knop Fragment bewerken klikken om een titel en metabeschrijving toe te voegen voor de post of pagina die je bewerkt. Je moet een aangepaste titel en een meta-beschrijving schrijven in plaats van deze automatisch laten genereren. Soms zijn je titel en je SEO-titel misschien niet hetzelfde. Elke keer moet je een aangepaste metabeschrijving schrijven, omdat de fragmenten generator alleen de eerste alinea ophaalt die misschien niet de belangrijkste is. Zorg ervoor dat je een focuszoekwoord selecteert, zodat je een analyse kunt krijgen van de kracht van je pagina voor dat zoekwoord.

Zodra je op Bewaar de post klikt, zie je de analyse van het fragment hieronder voor fragment voorspelling. Dit geeft je nog meer inzichten over je specifieke bericht of pagina.

 Post or page analysis for SEO

Gebruik de gratis analyse als referentiepunt. Vermoei jezelf er niet over, maar meestal is het behoorlijk accuraat.

WordPress SEO voor Category en Tag Archives 

Net als je bericht en pagina's kunt je ook de SEO-titel en meta beschrijvingen voor categorie-, tag- en auteurarchiefpagina's overschrijven. Ga naar de pagina Berichten »Categorieën en klik op de link Bewerken onder elke categorie. Blader op de pagina voor het bewerken van de categorie naar beneden en je ziet de Yoast SEO-metabox. 

Category SEO Title and Meta description in Yoast SEO

Je kunt dit doen voor al je categorieën, tags en aangepaste taxonomie-archieven.

Vertaald  en aangepast door Betty

Credits www.wpbeginner.com

Pen